Wanneer en wat eet ik rondom mijn training
12 mei
Robert Havelaar

Om een training goed uit te kunnen voeren heb je voldoende brandstof (koolhydraten) nodig. Om te herstellen na een training heb je voldoende bouwstoffen (eiwitten) nodig. De timing van de voeding rondom een training verdient aandacht om het optimale resultaat uit je training te kunnen halen.

Wat is je doel?

Afhankelijk van je doelstelling en moment van training kun je ervoor kiezen om voor de training iets te eten. Is het doel van de training fitter of beter worden? Dan is het een goed idee om voor de training iets te eten, om voldoende energie te hebben om de training goed uit te kunnen voeren.
Een goed moment om iets te eten is tussen 1 en 3 uur voor aanvang van de training. Dan zijn de voedingsstoffen voor een groot deel de maag gepasseerd, deels opgenomen en heb je er wel profijt, maar geen last van tijdens de training.
Binnen een uur na de training is het goed om een tussendoortje te gebruiken, zoals een stuk fruit (vers of gedroogd), een cracker of rijstwafel met (eiwitrijk) beleg of een schaaltje zuivel met muesli. Dan worden verbruikte voedingsstoffen aangevuld en kunnen de spieren zich beter herstellen en opbouwen.
Wanneer de doelstelling van de training is om vetmassa te verliezen, dan is de maaltijd vóór de training van minder belang. Het kan juist een goede oefening zijn voor het lichaam om een training uit te voeren op een nuchtere maag, bijvoorbeeld voor het ontbijt. Op die manier went het lichaam eraan om inspanning te leveren zonder dat er direct veel brandstoffen beschikbaar zijn. In het begin kan dat lastig zijn.
Begin dus niet te intensief en houd de training kort (half uurtje). Na een tijdje zal je merken dat het makkelijker gaat en dat je de duur kunt uitbouwen. Een kop koffie voor de training kan een goed idee zijn: de cafeïne maakt je lichtelijk opgewekt en alert en kan de vetverbranding ondersteunen.

Sportvoeding

Laat je niet verleiden tot het gebruik van sportdranken en repen. Deze zijn soms bruikbaar tijdens wedstrijden, maar zeker niet nodig bij trainingen van 1 tot 1,5 uur. Tijdens sportactiviteiten tot 90 minuten is water drinken eigenlijk voldoende. Bij een training van 1,5 uur of langer kun je ervoor kiezen sportvoeding te gebruiken, maar dat hoeft meestal niet. Vruchtensappen, muesli- of fruit reepjes, brood en (gedroogd) fruit zijn dan prima. Bij langdurige (1,5 tot 4 uur) en intensieve trainingen en wedstrijden is het aan te raden om kleine hoeveelheden eiwitten te nemen om spiermassa verlies tegen te gaan.

Opdracht:

Wil jij het maximale uit jouw training halen dan plan je dus bewust jouw maaltijden en tussendoortjes rondom jouw trainingen. Ga aankomende week eens aan de slag met het zoeken naar/maken van geschikte tussendoortjes rondom jouw trainingen.

Bron: Chivo

 

Wil jij weten over hoe je op een natuurlijke wijze voeding en sporten optimaal combineert?

Ja! Ik wil meer weten hoe ik doelmatiger kan sporten, met een voedingspatroon die bij mij past.
Stuur mij informatie!

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Kies je korting