gezonde leefstijl
19 dec
jan

Als je merkt dat het nodig is om gezonder te gaan leven, zal er iets moeten veranderen. Meestal staan dit soort leefstijlveranderingen bij veel mensen weer op hun lijstje van goede voornemens om te gaan realiseren in het komende jaar. Maar waarom zou je ermee wachten tot na Oud & Nieuw? 

Als men een gezondere leefstijl wenst ligt de nadruk vaak op het bevredigen van de zoals wij ze noemen; de biologische basisbehoeften. Dit zijn vaak: meer gaan bewegen, beter slapen en een gezonder voedingspatroon waarin men minder eet. In veel gevallen is dat een goede start, maar dat geldt niet voor iedereen. Er kan bij die mensen namelijk beter eerst aandacht besteed worden aan het bevredigen van hun psychologische basisbehoeften, ook wel het ABC van geluk genoemd, namelijk;

Autonomie

De ervaring van vrijwilligheid en bereidheid. Wanneer je deze behoefte bevredigt, ervaar je een gevoel van integriteit en sta je achter je gedrag, je gedachten en je gevoelens. Wanneer deze behoefte gefrustreerd wordt, ervaar je druk of weerstand en heb je het gevoel dat je in een ongewenste richting wordt geduwd.

Betrokkenheid

De ervaring van warmte, verbinding en steun. Wanneer je deze behoefte bevredigt, voel je je verbonden met en begrepen door anderen. Wanneer deze behoefte gefrustreerd wordt, ervaar je een gevoel van uitsluiting en eenzaamheid. Dit laatste wil je ten alle tijden zien te voorkomen!  

Compententie

Wat zijn jouw sterke eigenschappen, en waar ben je goed in? De ervaring van effectiviteit en meesterschap. Wanneer je deze behoefte bevredigt, voel je je in staat om je met een activiteit bezig te houden en zie je kansen om je kennis en vaardigheden in de praktijk te brengen en verder te ontwikkelen. Let op! Wanneer een behoefte je frustreert, ervaar je negativiteit, een gevoel van incompetentie en hulpeloosheid. Pas de behoefte aan en als dat niet werkt is het geen competentie. 
Bevrediging van je basisbehoeften zorgt ervoor dat verandering en het volhouden van een gezonde(re) leefstijl gemakkelijker gaat. Je bent hierdoor weerbaarder, sterker en veerkrachtiger, wat je meer bestand maakt tegen terugval, tegenslagen en valkuilen.

Basishoeften bevredigd of niet?

Het bevredigen van je basisbehoeften kan op verschillende manieren, maar eerst moet je je afvragen wat jouw status van bevrediging is. Je kunt dit samen uitzoeken met een personal coach door verdiepende gesprekken en formele vragenlijsten. Maar er is ook een verkorte route die je zelf kan doen, wat je misschien al wat meer inzicht geeft.

  • Autonomie: doe je voldoende activiteiten die je leuk en interessant vindt?
  • Betrokkenheid en sociale verbondenheid: heb je betekenisvolle relaties?
  • Competentie: ervaar je meesterschap door activiteiten te doen waarin je goed bent?

Waar kan je op deze punten meer aandacht aan besteden?

  1. Meer autonomie: ga wekelijks meer activiteiten doen die je leuk en interessant vindt.
  2. Meer betrokkenheid en verbondenheid: zorg dat je wekelijks mensen waarmee je je verbonden voelt aandacht geeft door ze te zien en dan actief te luisteren naar wat hen bezighoudt om ze beter te begrijpen.
  3. Meer competentie: ga meer activiteiten doen waar je goed in bent en meesterschap in ervaart, of waarin je de drang hebt om er beter in te worden en het besef van tijd kwijt kunt raken. Dit zijn vaak je passies en heeft waarschijnlijk een overlap met de punten van je autonome activiteiten.

Wanneer je aan de slag gaat, begin dan met kleine stapjes als het lastig is om dit toe te passen in je dagelijks leven. Vijf minuten per dag kan al een prima uitgangspunt zijn. Wil je het laten slagen is het wel van belang dat je er tijd voor vrijmaakt om er structureel energie in te stoppen. 

CONCLUSIE

Het veranderen en volhouden van gewenst gedrag en het verkrijgen van een gezonde(re) leefstijl (overwegend biologische basisbehoeften) gaat makkelijker wanneer ook je psychologische basisbehoeften bevredigd zijn, omdat je dan weerbaarder en veerkrachtiger bent.

We hopen weer dat je met bovenstaande zelf aan de slag kunt gaan. Denk je toch hulp te kunnen gebruiken vraag dan hieronder een coachgesprek aan.

Ja! Ik kan wel wat hulp gebruiken. Nodig mij uit voor een gratis les ter waarde van € 95

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.