Het is weer de tijd van het jaar voor verse “ Witte Aspergesoep “
Dit recept voor het maken van witte aspergesoep is een heerlijk en verfijnd gerecht dat perfect past bij het voorjaar. Deze soep wordt gemaakt van verse witte asperges, die een milde en delicate smaak hebben. Het recept voor witte aspergesoep is eenvoudig en toch verrassend smaakvol.
Het geheim van de smaak van witte aspergesoep zit hem in de bereiding van de asperges. Door de asperges eerst te schillen en daarna kort te koken in bouillon, behouden ze hun subtiele smaak en textuur. Vervolgens worden de asperges gepureerd tot een romige soep, die op smaak wordt gebracht met kruiden zoals peterselie en een vleugje citroensap.
Wat deze soep zo lekker maakt, is de combinatie van de zachte smaak van de asperges met de hartige bouillon en de frisse kruiden. Het resultaat is een lichte en verfijnde soep die perfect is als voorgerecht of als lichte maaltijd zoals de lunch. Probeer het zelf en geniet van de smaak van het voorjaar in een kommetje soep!
Het aspergeseizoen
Asperges zijn in Nederland weer te verkrijgen van begin februari tot eind juni. Voorheen liep het Nederlandse aspergeseizoen van eind april tot eind juni. Gelukkig zijn asperges tegenwoordig al vanaf begin februari te verkrijgen en de kwaliteit van dit Nederlandse witte goud is zeer goed.
Wist je dat asperges werken als een prebioticum voor onze darmen?
Wat betekent dit..?? Het betekent dat asperges de goede bacteriën (prebioticum) in onze darmen voeden. Ze zorgen ervoor dat deze bacteriën goed gedijen, en in aantal toenemen. Het eten van asperges is naast dat het ontzettend lekker is dus ook erg gezond voor je darmen. Nog een extra reden om dit recept te maken en thuis op tafel te zetten.
Ingrediënten voor 4 personen:
- Witte asperges (1000 gram), geschild en zonder kontjes
- Flinke snuf zout of bouillonblokje (3 gram)
- 1 liter water (1000 ml)
- Room (250 ml)
- Melk (250 ml)
- 1 eetlepel (20 ml) basis dressing
- Foelie (10 gram)
- Bieslook, fijngehakt (10 gram)
- Peterselie, fijngehakt (15 gram)
- Vleugje (10 ml) vers citroensap
Bereidingswijze:
- Maak een bouillon van de schillen en de kontjes van de asperges met zout (bouillonblokje), foelie en water.
- Laat 15 minuten trekken en zeef de bouillon.
- Houd vier asperges apart.
- Snij de rest van de asperges in grove stukken
- Kook ze 5-8 minuten gaar in de bouillon.
- Pureer met een staafmixer en voeg daarna de room en melk toe.
- Breng op smaak met zout, peper en citroensap en laat iets inkoken.
- Schaaf de vier achtergehouden asperges met de dunschiller in dunne linten.
- Maak ze vlak voor het serveren aan met de basisdressing en de bieslook.
- Schenk de soep in de kommen.
- Maak met je handen een bolletje van de aspergelinten en plaats in het midden van de soep.
- Als laatste strooi je er wat peterselie overheen.
Bon a Petit!
NOTE! Om dit gerecht makkelijk in te kunnen loggen in je voedingsdagboek, hebben we deze weer opgenomen in onze eigen RWIJK GYM voedingsapp. Dit gerecht is terug te vinden bij “Mijn maaltijden” onder de naam “ RWIJK GYM witte aspergesoep ”.
Voedingswaarde per portie (soepkom) van 400 ml.
Kilocalorieën: 116 kcal
Koolhydraten: 9 gram (EN% 31)
Eiwitten: 4,1 gram (EN% 14)
Vetten: 6,6 gram (EN% 51)