Wat is er nu lekkerder met dit koude en gure weer dan een soepje! Met zo’n heerlijke kom soep warm je niet alleen snel weer op, het is gezond en geeft je lang een vol en vullend gevoel.
Soms krijg je ineens een geniale ingeving, als je in de keuken staat. Zo’n idee leidt dan tot het ontstaan van een nieuw super lekker recept. Als je jezelf in het volgende herkent, lees dan door. Ben je zoekende naar manieren om je voorraad (smaakloze) erwten proteïne weg te werken? Ik kwam op het idee om een scoop toe te voegen aan een pan champignonsoep 🙂.
Toen ik dit deed bleek de normaal best aanwezige structuur en smaak van de erwten proteïne niet te detecteren, en ook werd de soep lekker dik en hierdoor meer vullend. Het recept voor een perfecte eiwitrijke maaltijd soep was toen een feit.
Door er daarna nog linzen en lekker veel champignons aan de bouillon toe te voegen, krijg je een heerlijk vullende en vezelrijke soep. Daarnaast is deze soep ook snel en gemakkelijk te bereiden. En je zou de soep nóg eiwitrijker kunnen maken door er extra blokjes tofu of seitan aan toe te voegen.
In dit recept hebben we erwten proteïnepoeder gebruikt, maar je zou bijvoorbeeld ook sojaproteïne of een andere smaakloze eiwitpoeder kunnen gebruiken. Heb je geen eiwitpoeder, maar wil je toch de soep proteïnerijk bereiden? Vervang dan de amandelmelk door sojamelk, en volg de tip op om tofu of seitan toe te voegen.
Ingrediënten eiwitrijke champignonsoep:
- 800 gram champignons
- 4 tenen (8-10 gram) knoflook
- Halve liter (500 ml) ongezoete amandelmelk
- 800 ml water
- 1 paddenstoelen (10 gram) bouillonblokje
- 1 ui (150 gram)
- 200 gram gekookte Linzen
- 30 gram plantaardige eiwitpoeder
- Snuf (2 tot 3 gram) (chili) peper
- 1 eetlepel (20 gram) oregano
- 1 theelepel (5 gram) tijm
- Verse peterselie (naar smaak)
Wat heb je nodig om deze soep te kunnen maken:
- Staafmixer
- Pan
BEREIDINGSWIJZE:
Stap 1. Kook de linzen. Als je ze niet vers hebt, dan kun je ook linzen uit blik gebruiken. Laat deze wel goed uitlekken!
Stap 2. Snijd de knoflook, champignons en ui fijn en bak deze op laag vuur in een koekenpan met anti-aanbaklaag voor ongeveer 5 minuten.
Stap 3. Voeg samen: het paddenstoelen, bouillonblokje, de 700 ml water, halve liter amandelmelk, 100 gram linzen (de helft dus), en scoop proteïnepoeder. Voeg hier de helft van het knoflook-ui-champignonmengsel aan toe. Mix dit nu tot een egaal geheel. Je kunt dit eerst in een blender doen of gelijk in de kookpan en dan met een staafmixer mixen.
Stap 4. Voeg aan bovenstaande de overgebleven 100 gram linzen en de ui-knoflook-champignonmix toe, samen met de tijm en oregano. Laat nog even 10 minuten op vrij laag vuur pruttelen.
Stap 5. Schep de champignonsoep in een kom en garneer het af met de peper en de peterselie.
Eet smakelijk!
MACRONUTRIËNTEN EN KCAL:
4 portie(s) van 600 ml
180 kilocalorieën per soepkom
20,1 gram eiwitten (EN% 44,8)
13,3 gram koolhydraten (EN% 29,3)
3 gram vetten (EN% 14,9)
8,8 gram vezels
Heb je vragen over dit recept of een gebalanceerd voedingspatroon? Vraag een adviesgesprek aan.