Zit je lekker? Het antwoord op die vraag is heel vaak: Ja! Want zitten, dat kunnen wij Nederlanders. Sterker nog; Nederlanders zitten het meeste van het hele Europese bevolking. Meer dan 8,5 uur zitten per dag. In de andere Europese landen zit 11% meer dan 8,5 uur of meer op een dag. In Nederland is dit percentage maar liefst 26%.
We zitten veel te veel en dan met name op ons werk Dit is zelfs nog meer geworden na de coronapandemie. Voor corona zaten we gem. 4 uur en 54 minuten en nu is dit 5 uur en 18 minuten. 3,7 miljoen Nederlanders zit zelfs 6 uur of meer op een dag.
Dit komt mede doordat we tegenwoordig meer vanuit huis zijn gaan werken. Er word minder gereisd omdat ons werk veelal plaatsvindt rond onze computer. We fietsen niet meer naar werk, lopen daar rond en dit heeft ervoor gezorgd dat na de coronapandemie nog minder bewegen.
Ziek worden van zitten
Dit vele zitten is valt niet compenseren met s’avonds een paar keer per week naar de sportschool of het beoefenen van een andere sport. Het vele zitten is niet gezond en kan klachten aan ons beweegapparaat en gezond bevorderen (HVZ, diabetes type 2, sommige vormen van kanker).
Meer dan de helft van de Nederlanderse bevolking komt niet aan de dagelijkse beweegnorm, heeft een te hoog gewicht of zelfs obesitas. Hele vele zitten is de nieuwe pandemie.
Waarom is zitten zo ongezond?
Er zijn verschillende redenen waarom te veel zitten ongezond is:
1. Verhoogd risico op chronische ziekten: Studies tonen aan dat langdurig zitten het risico op chronische ziekten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, some kankersoorten en zelfs vroegtijdig overlijden verhoogt.
2. Verminderde calorieverbranding: Zittend verbrand je minder calorieën dan wanneer je staat of beweegt. Dit kan leiden tot gewichtstoename en obesitas, wat op zijn beurt het risico op chronische ziekten verder verhoogt.
3. Verzwakte spieren en botten: Door te veel te zitten worden je spieren en botten minder belast, waardoor ze zwakker worden. Dit kan leiden tot verminderde mobiliteit, pijnklachten en een verhoogd risico op vallen.
4. Verslechterde bloedsomloop: Zittend stroomt je bloed minder goed door je lichaam. Dit kan leiden tot spataderen, trombose en andere problemen met de bloedsomloop.
5. Mentale en emotionele gevolgen: Langdurig zitten kan leiden tot stress, angst, depressie en verminderde cognitieve functie.
Geen angstverhalen, maar doe-verhalen
Afgelopen zondag 10 maart 2024 spraken professor Erik Scherder en presentator Nejifi Ramirez in WNL op Zondag nog over de gevolgen van te weinig beweging voor het lichaam en brein:
„Uiteindelijk kun je overlijden aan ziektes die gerelateerd zijn aan te weinig beweging, oftewel te veel zitten. Dit zijn de drie veelvoorkomende ziektes: diabetes type 2, hart- en vaatziektes en obesitas.”
en
"De negatieve gevolgen van zitten, trainen we er 's avonds niet meer af"
De hoogleraar klinisch neuropsychologie Scherder maakt zich grote zorgen om de toekomstige generatie. Toch brengt alleen de opsomming van angstverhalen alleen geen verandering teweeg. Indien we verandering in willen aanbrengen zullen we moeten opstaan en onszelf nieuw gedrag moeten aanleren.
Tips om minder te zitten:
- Sta elk half uur op en beweeg minstens 5 minuten.
- Gebruik een sta-bureau of wissel af tussen zitten en staan.
- Maak actieve keuzes, zoals de trap nemen in plaats van de lift.
- Kies voor activiteiten die je in beweging houden, zoals wandelen, fietsen of sporten.
Blijf er niet mee zitten
Verandering kan voor mensen moeilijk zijn om verschillende redenen. Ten eerste kan het angst en onzekerheid veroorzaken omdat het het bekende en vertrouwde achterlaat voor het onbekende. Mensen kunnen bang zijn voor het onbekende en twijfelen aan hun vermogen om ermee om te gaan. Ten tweede zijn gewoonten en routines diep geworteld in ons dagelijks leven. Veranderen vereist vaak het doorbreken van deze gewoonten, wat moeilijk kan zijn en tijd kan kosten om te bereiken.
De leefstijlcoach helpt
Ook spelen sociale en culturele invloeden een rol. Mensen kunnen weerstand ervaren van anderen in hun sociale kring of gemeenschap, wat het veranderingsproces kan bemoeilijken. Ten slotte kan een gebrek aan motivatie of zelfvertrouwen het moeilijk maken om veranderingen door te voeren. Zonder de juiste motivatie en geloof in zichzelf kan het voor mensen lastig zijn om de nodige stappen te zetten om verandering te realiseren.
Met andere woorden, een echte ombuiging van het zittend gedrag realiseer je niet met een extra wandeling met de hond en een handvol tips. In de meeste gevallen vereist het een leefstijlverandering. De personal coaches van RWIJK GYM te Rijswijk kunnen daarbij helpen. Want naast beweegspecialisten zijn het ook leefstijlcoaches.
Zie jij het zitten om van minder zitten werk te maken?