We leven in een wereld waarin diëten en gezondheidstrends voortdurend in beweging zijn. Vandaag bespreken we: intermittent fasting. Intermittent fasting, of periodiek vasten, is een eetstrategie waarbij je afwisselend perioden van vasten en eten inlast. Het is geen traditioneel dieet dat voorschrijft wat je moet eten, maar eerder een eetpatroon dat bepaalt wanneer je eet. Deze eetstrategie biedt een frisse kijk op gezondheid en gewichtsbeheersing. Benieuwd waarom mensen kiezen om hun eetpatroon drastisch te veranderen?
Intermittent fasting, of periodiek vasten, gaat niet zozeer om wat je eet, maar wanneer je eet. Dit eetpatroon komt in verschillende vormen voor, elk met zijn eigen aanpak. Neem bijvoorbeeld de 16/8-methode: je vast zestien uur en hebt vervolgens een eetvenster van acht uur. Welke tijden je kiest, bepaal je zelf, waardoor je binnen die acht uur al je maaltijden van de dag moet nuttigen.
Er zijn meerdere populaire vormen van intermittent fasting die je kunt overwegen. Een daarvan is om de dag te vasten, waarbij je de ene dag zeer weinig eet (minder dan 25% van je energiebehoefte), afgewisseld met een dag waarop je normaal eet. Dit afwisselende patroon kan helpen om je calorie-inname te verminderen zonder het gevoel van constante beperking. Best handig toch?
Een andere bekende methode is periodiek vasten, waarbij je één tot twee dagen per week vast en de overige vijf tot zes dagen normaal eet. Het 5:2-dieet is een voorbeeld hiervan. Dit dieet kan ideaal zijn voor mensen die de voordelen van vasten willen ervaren zonder dagelijks te vasten.
Daarnaast is er ook de praktijk van vasten gedurende een bepaald aantal uren per dag. Dit lijkt sterk op de 16/8-methode, maar de tijden kunnen variëren. Een cultureel voorbeeld hiervan is de ramadan.
Het idee achter intermittent fasting is dat langere periodes zonder voedsel diverse gezondheidsvoordelen kunnen bieden. Onderzoek toont aan dat vasten kan helpen bij gewichtsverlies. Dit komt doordat je binnen een beperkt eetvenster minder calorieën binnenkrijgt, waardoor de kans op gewichtsverlies toeneemt. Intermittent fasting kan ook je spijsvertering rust geven. Tijdens het vasten krijgt je spijsverteringsstelsel de tijd om te rusten en te herstellen. Dit kan helpen om ontstekingen te verminderen en je darmen gezond te houden.
Daarnaast kan intermittent fasting je lichaam helpen beter om te gaan met insuline, het hormoon dat de bloedsuiker reguleert. Doordat je minder vaak op een dag eet, kan je lichaam efficiënter reageren op insuline. Dit zorgt voor een stabielere bloedsuikerspiegel, wat belangrijk is voor je algehele gezondheid. Hoewel de kortetermijnvoordelen van intermittent fasting veelbelovend zijn, is er nog weinig bekend over de langetermijneffecten op gezondheid en ziekterisico’s. Het is daarom moeilijk om met zekerheid te zeggen of intermittent fasting op de lange termijn gezondheidsrisico’s of gezondheidswinst oplevert.
Er zijn ook nadelen bij intermittent fasting. Langere periodes zonder eten kunnen moeilijk zijn in een wereld vol verleidingen. De verleiding om bijvoorbeeld ‘s avonds te snacken tijdens een borrelavond met je vrienden, of de verleiding om bij die ene film een lekker schaaltje popcorn te nemen. Het vereist veel bewustzijn en doorzettingsvermogen om de verleidingen te kunnen weerstaan. Daarom kan je moeite krijgen met het volhouden ervan. Niet alleen verleidingen zijn een uitdaging maar intermittent fasting kan je ook beperken bij je sportprestaties. Sporten op een lege maag kan uitdagend zijn.
Langere periodes zonder eten zijn niet geschikt voor iedereen. Mensen met bepaalde ziektes, zoals diabetes, hebben vaak regelmatige maaltijden nodig om hun bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven hebben extra voedingsstoffen nodig voor de groei en gezondheid van hun baby, en kunnen daardoor beter niet vasten.
Wanneer je langere tijd vast, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt tijdens de eetperiodes. Het bijhouden van je voeding met bijvoorbeeld de Foodapp kan helpen om te controleren of je over meerdere dagen voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.
Kortom, intermittent fasting biedt een nieuwe manier om naar voeding en gezondheid te kijken. Het is niet alleen een hulpmiddel voor gewichtsverlies, maar kan ook bijdragen aan een algehele verbetering van de gezondheid. Met de juiste aanpak en mindset kan intermittent fasting een waardevolle toevoeging zijn aan een gezonde levensstijl.
Avalon van Dijk
Opleiding Voeding en Diëtetiek de Haagse Hogeschool
Ben je benieuwd of intermittent fasting voor jou geschikt is? Bespreek dit dan eerst met een van de personal trainers of voedingscoaches van RWIJK GYM voor meer advies. Als je dit wilt, meld je aan voor jouw 1e gratis voedingsconsult t.w.v. € 95,- euro.