In het drukke leven van vandaag kom je overal stress tegen en het beïnvloedt niet alleen hoe druk we het hebben in ons hoofd. Het is interessant om te ontdekken dat stress ook invloed kan hebben op je voedingspatroon, een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien.
Woon je in Rijswijk e.o. en ervaar jij soms ook stress? Ben je benieuwd naar de relatie tussen stress en onze eetgewoonten? Laten we hier dan wat dieper op ingaan, zodat je beter gaat begrijpen hoe stress van invloed kan zijn op wat je op je bord legt.
Wanneer we stress ervaren, treedt ons lichaam in de vecht-of-vluchtmodus. Dit activeert de afgifte van stresshormonen zoals cortisol en adrenaline, die ons lichaam klaarmaken voor actie. Het is echter belangrijk op te merken dat langdurige blootstelling aan verhoogde niveaus van deze hormonen schadelijk kan zijn voor onze gezondheid.
Als we gestrest zijn, of dit nu kortdurend of langdurig is, heeft dit invloed op zowel de hoeveelheid als de kwaliteit van het voedsel dat we eten. Stress kan leiden tot veranderingen in ons eetgedrag en de manier waarop ons lichaam energie gebruikt, wat weer effect heeft op hoe we ons voelen. Hoewel we weten dat er een verband is tussen stress, wat we eten, hoeveel energie we verbruiken en onze emoties, begrijpen we nog niet zo goed hoe deze processen precies met elkaar verbonden zijn.
Er is overtuigend bewijs uit experimenten dat aantoont dat stress zowel kan leiden tot meer als minder calorie-inname. Daarnaast suggereren verschillende onderzoeken dat langdurige blootstelling aan stress, vooral in bepaalde eetomgevingen, kan bijdragen aan obesitas of juist aan anorexia.
Je kent het misschien wel, als je gestrest bent, neig je net wat meer naar die ene zak chips of die lekkere chocolade koekjes. Stress kan invloed hebben op je eetgedrag en leiden tot veranderingen in voedselkeuzes. Mensen hebben vaak de neiging om te grijpen naar energierijk voedsel met een hoog vet- en suikergehalte. Deze voedingsmiddelen kunnen een tijdelijk gevoel van comfort en plezier bieden, omdat ze de afgifte van onder andere het gelukshormoon dopamine bevorderen.
Hier zijn enkele praktische tips om effectief om te gaan met stress, met speciale aandacht voor voeding, beweging en slaap:
Voeding
Voedingsmiddelen kunnen een belangrijke rol spelen bij het beheersen van stress. Hier zijn enkele opties die stress kunnen verminderen:
- Vette vis (omega 3): Studies suggereren dat omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren in vette vis een beschermend effect hebben op hart- en vaatziekten en stofwisselingsziekten. Makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen van omega-3.
Tip: Overweeg om een dag per week te reserveren als ‘’vette visdag’’.
- Magnesium: Deze voedingsstof speelt een belangrijke rol bij het verminderen van stress. Het bevordert spierontspanning en heeft een kalmerend effect. Voedingsmiddelen rijk aan magnesium zijn onder andere volkoren graanproducten, bladgroenten, noten, melkproducten en vlees.
Tip: Een dagelijks handje ongezouten noten kan bijdragen aan de inname van magnesium.
Beweging
Bij stress produceert het lichaam stresshormonen. Beweging kan helpen deze hormonen af te breken, waardoor stressgevoelens verminderen. Dit bevordert het herstel van stressvolle situaties en maakt ons beter bestand tegen toekomstige stress.
Tip: probeer regelmatig een rondje te fietsen of een wandeling te maken.
Slaap
Een gezonde levensstijl omvat voldoende slaap om het lichaam de nodige hersteltijd te geven na fysieke en mentale inspanning overdag. Hier zijn enkele tips voor een goede slaap:
- Probeer elke nacht minstens 7-9 uur slaap te krijgen.
- Houd een vast slaapritme aan om de kwaliteit van je slaap te verbeteren.
- Creëer een ontspannende routine voor het slapengaan om stress te verminderen.
In het kort, stress kan invloed hebben op wat en hoeveel we eten. Stresshormonen kunnen ons eetgedrag veranderen, waardoor we bijvoorbeeld naar comfort voedsel met veel vet en suiker neigen. Het is cruciaal om gezonde manieren te vinden om met stress om te gaan, bewuste voedingskeuzes te maken, voldoende te slapen en regelmatig te bewegen voor een algehele gezonde levensstijl. Probeer bij het ervaren van stress de aangegeven tips te volgen en ontdek wat voor jou het beste werkt.
Avalon van Dijk
Opleiding Voeding en Diëtetiek de Haagse Hogeschool
References
Dakanalis, A. (2023). The Association of Emotional Eating with Overweight/Obesity, Depression, Anxiety/Stress, and Dietary Patterns: A Review of the Current Clinical Evidence. Nutrition and health public, 20.
Hormones. (2005). Exercise and the stress system . p. 17.
Licensee MDPI, B. S. (2020, November 11). Magnesium Status and Stress: The Vicious Circle Concept Revisited. p. 21.
Lovallo, W. R. (2007). Caffeine and Stress: Implications for Risk, Assessment, and Management of Hypertension. 20.
Nikoline Bach Hyldelund. (2022). Why Being ‘Stressed’ Is ‘Desserts’ in Reverse—The Effect of Acute Psychosocial Stress on Food Pleasure and Food Choice. PMC, 20.
Vink, M. D. (2018, Juni 20). Magnesium and stress. p. 80.
Yvonne M. Ulrich-Lai. (2016). Stress Exposure, Food Intake, and Emotional State. PMC, 20.
Kan jij hulp gebruiken bij de implementatie van een gezond voedingspatroon?