Frittata is een Italiaanse omelet. Het grote verschil is dat een frittata zachtjes wordt gegaard en een omelet op hoog vuur kort wordt bereid. En het leuke van dit recept is; je kunt er van allerlei soorten groenten aan toevoegen die in ongeveer 10 minuten kunnen garen. Zijn de groenten na 10 min nog niet gaar, dan is het raadzaam om ze kort even voor te koken / blancheren. Doordat je meerdere groenten kan toevoegen kan je goed variëren met dit gerecht. Nog een ander voordeel van dit lekkere gerecht is, het bevat veel voedingsvezel. Dit is goed want vezels dragen bij aan een goede spijvertering, zorgen voor verzadigd gevoel na het eten van zo’n maaltijd, en ze verminderen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. In het onderstaande recept combineren wij het Italiaanse omelet met spinazie, cherrytomaatjes en basilicum.
Ingrediënten:
- Eieren 2 stuks (50 gram per st.)
- Eiwit (50 gram)
- Spinazie (125 gram)
- Cherrytomaten (75 gram)
- Uien (50 gram)
- Basilicum (5 gram)
- Olijfolie halve theelepel (5 ml)
- Snufje zout en of peper (1 gram)
Bereidingswijze:
- Breek de eieren en doe ze in een kom.
- Voeg de 50 gram eiwit daaraan toe.
- Meng het de eieren en eiwit zodat het een geheel wordt.
- Halveer de tomaatjes en snipper de ui wat grover.
- Blancheer de spinazie door wat kokend water over de rauwe spinazie heen te gieten.
- Snijd de spinazie in stukjes.
- Meng alle groenten door het mengsel heen.
- Snijd de basilicum fijn, en voeg die ook toe aan het eiermengsel met groenten.
- Verhit een pan met een goede antiaanbaklaag op het vuur.
- Doe er een klein beetje (5 ml) olijfolie in.
- Giet nu je eiermengsel met de groenten erin, en bak beide zijden bruin.
- Strooi als laatste naar eigen smaak nog wat verse basilicum, zout en peper er overheen.
Bon a Petit!
NOTE! Om dit gerecht makkelijk in te kunnen loggen in je voedingsdagboek, hebben we deze opgenomen in de voedingsapp “Mijn maaltijden” onder de naam “ Frittata met spinazie en tomaat”.
Bovenstaande portie is 418 gram
Kilocalorieën: 297 kcal
Koolhydraten: 8,7 gram (EN% 12)
Eiwitten: 23,4 gram (EN% 31,5)
Vetten: 17,6 gram (EN% 53)
Vezels: 5 gram