Snoozen, je kent het wel. Je wekker gaat, maar je ligt net zo lekker. Die snoozeknop is dan opeens erg verleidelijk. Toch kun je dit beter niet doen!
Volgens W. Christopher Winter, directeur van Charlottesville Neurology and Sleep Medicine kan het regelmatig uitstellen van het moment van opstaan jouw slaapkwaliteit verslechteren. Wanneer jij bijvoorbeeld iedere ochtend je wekker om 06:30 hebt staan, maar blijft snoozen tot 07:00 stel je regelmatig 3 keer het moment van wakker worden uit. Hierdoor beëindig je jouw nachtrust met 3 verstoorde kleine slaapsessies.
Waarom is dit nou zo erg?
Wanneer jij op de snoozeknop drukt zorg je ervoor dat je half uit je diepe slaap komt. Je lichaam wil het liefst terug naar het moment van ultieme rust. Als je dus vervolgens weer gaat snoozen, val je steeds dieper in slaap terwijl jij eigenlijk moet opstaan.
Niet alleen heeft het snoozen een negatief effect op jouw slaapkwaliteit, maar ook op het geheugen. Uit een onderzoek van Brigham and Womens Hospital uit 2012, blijkt dat het herhaaldelijk terug vallen in een korte en diepe slaap een negatief effect heeft op je geheugen. Daarnaast maak het snoozen het ook steeds moeilijker om daadwerkelijk op te staan.
Opdracht “ Hoe te stoppen met Snoozen “
Ben jij een echte fulltime snoozer? Start dan met om de dag stoppen met snoozen. Breid dit steeds verder uit. Je zal merken dat je een stuk frisser wakker wordt wanneer je direct op staat na het afgaan van de wekker. Als je toch nog vermoeid wakker wordt (zonder reden bijv. als je jonge kids hebt die s’nachts wakker houden) probeer dan eens 1 uur eerder naar bed te gaan.
Bron: Men’s Health